Każdy lubi zaskoczyć czymś swoich gości. Warto na przyjęcie weselne zamówić staropolski stół regionalny. Najczęściej w formie drewnianego blatu zakrytego daszkiem ze strzechą lub aranżowany na stary, drabiniasty wóz. Wygląd takiej atrakcji może być różny, jednak z pewnością zaspokoi kulinarne oczekiwania smakoszy dobrego jedzenia. Taki stół, jak mówi staropolska tradycja, powinien uginać się od tradycyjnego jadła.

Stół staropolski

Na takim stole nie może zabraknąć pieczonego mięsiwa czyli udźca i karkówki. Często w centralnym miejscu znajduje się pieczone prosie lub wielka kita mięsna. Z powały powinny zwisać pęta swojskiej kiełbasy. Wędzone szynki, pieczone pasztety, salcesony czy kaszanki swoim wyglądem i zapachem skuszą każdego gościa. A wszystkie te smakowitości goście powinni zagryzać swojskim chlebem posmarowanym domowym smalcem ze skwarkami lub aromatycznym chrzanem. Warto również zadbać o dodatki, takie jak ogórki kiszone, grzybki czy suszone owoce.

Można również na takim stole postawić deskę najlepszych regionalnych serów. Jeśli wesele odbywa się w górach, to nie może zabraknąć oscypków, korbaczy czy buncu. Dopełnieniem dla gości stanowią własnoręcznie wykonane naleweczki, którymi nie pogardzi na weselu żaden z wujków, a i babcia również wypije zdrówko Młodej Pary. Jest to bardzo miła atrakcja, jeśli wasi goście pochodzą z różnych części kraju. Mają wtedy możliwość skosztowania typowych dla danego regionu potraw.

Stół staropolski