Jak dobrze ugryźć temat weselnego tortu, aby stał on się wizytówką naszej uroczystości?

Niski czy piętrowy?

Zależy to przede wszystkim od ilości gości weselnych, ale również od kształtu smakołyku. Im więcej zaproszonych, tym więcej pięter musi posiadać tort. Czasami cukiernicy proponują bardziej obszerne kwadratowe torty, które przy niedużej ilości gości, nie wymagają dodatkowych pięter. Jedna porcja powinna ważyć ok 10dag.

fot. Internetowe Targi Ślubne- Cukiernia Zatorscy

Rodzaje tortów

  • Klasyczne białe torty- to najpopularniejsza forma tortów weselnych. Są one klasyczne, gustowne i pasują do każdego rodzaju uroczystości. Wystarczy jedynie dorzucić akcent w kolorze przewodnim wesela, a całość imprezy będzie niezwykle spójna i estetyczna.

fot. Internetowe targi Ślubne- Tortyweselne.pl

  • Z kwiatami– są to torty przyozdobione kwiatami marcepanowymi, które są jadalne lub żywymi, które czasami również można zjeść. Jeśli użyjemy kwiatów żywych do dekoracji, uzyskamy bardzo świeży efekt na torcie

fot. Internetowe Targi Ślubne- Słodka Fanaberia

  • Sezonowy tort- wasza uroczystość odbywa się w nietypowym terminie? Warto to zaakcentować poprzez tort weselny. Jeśli ślub będzie np. podczas świąt wielkanocnych nie powinno zabraknąć na torcie jajeczek lub zajączków. Organizujecie zimowe zaślubiny? Postawcie na tort z efektem śniegu.

fot. Internetowe Targi Ślubne- Cukiernia Zatorscy

fot. www.cakecentral.com

  • Złote torty– są niezwykle eleganckie. Pokryte w całości lub częściowo jadalnym złotem. Idealnie prezentują się podczas uroczystości odbywających się w ekskluzywnych salach weselnych, pałacykach lub dworkach.

fot. Internetowe Targi Ślubne- Cukiernia Zatorscy

  • Naked cake- „nagi tort” to znaczy nic nie kryje warstw ciasta przeplatanych kremem – bez masy cukrowej, bez marcepanu, bez kremu, bez lukru.

  • Cupcakes ślubne– nie jest to tradycyjny tort, ale zamiast niego ustawione babeczki na piętrowej paterze. Niezwykle wygodne rozwiązanie dla Nowożeńców, których przeraża wizja krojenia toru. Babeczki bowiem bardzo łatwo podzielić i zawsze wyglądają estetycznie.

fot. Internetowe Targi Ślubne- Pracownia Tortowych Życzeń

  • Regionalny tort- jeśli organizujecie wesele inspirowane jakimś regionem Polski, to odrobina folkloru na torcie będzie strzałem w dziesiątkę. Może on nawiązywać kolorem lub wzorem do kultury z waszych stron. Prezentuje się niezwykle oryginalnie.

fot. Internetowe Targi Ślubne- Pracownia Tortowych Życzeń

  • Żartobliwy tort– jeśli Młoda Para ma duże poczucie humoru i nie lubi nudy oraz rutyny polecamy tort w nieco śmiesznym stylu np. z ulubionymi bohaterami bajek. Taki smakołyk na pewno zaskoczy wszystkich gości weselnych

 

Najpopularniejsze smaki

Najlepiej sprawdzą się tutaj klasyczne smaki, tak by każdy gość mógł spokojnie go skosztować. Nie jest dobrym pomysłem eksperymentowanie w tym temacie, gdyż tort może po prostu nie zostać zjedzony. Najpopularniejsze smaki tortów wybierane przez Nowożeńców to: śmietankowy, czekoladowy, orzechowy, truskawkowy, waniliowy, malinowy,  szwarcwaldzki oraz różne kombinacje i połączenia tych smaków.

 

Co na górę tortu?

  • Napis z wyznaniem miłości lub inicjały Młodej Pary- pozwala na personalizację tortu

fot. Internetowe Targi Ślubne- Wiórownia

  • Śmieszna figurka- dla par z poczuciem humoru

fot. Internetowe Targi Ślubne- Pracownia Tortowych Życzeń

  • Wulkan- niezwykle efektowny dodatek, zwłaszcza przy wygaszonym świetle

Kiedy podać tort?

Dawniej tort weselny podawało się o północy przed lub tuż po oczepinach. Obecnie odchodzi się od tej pory, gdyż zazwyczaj jest uważana za zbyt późną na tego typu deser. Młoda para często decyduje się na wcześniejsze podanie tortu, przeważnie między godziną 22 a 23.

Moment ten jest bardzo podniosły. Następuje przerwanie weselnej zabawy, zgaszenie świateł i uroczysty wjazd tortu, który przeważnie ma zapalone strzelające wulkany. Towarzyszy temu zazwyczaj specjalnie przygotowana piosenka i gorąca owacja gości.

fot. Internetowe Targi Ślubne- Słodka Fanaberia

Krojenie tortu przez Młodą Parę

Ta weselna tradycja mówi o tym, iż Nowożeńcy wspólnie powinni ukroić pierwszy kawałek tortu za pomocą jednego noża. Następnie karmią się nim wzajemnie przy dźwiękach muzyki. Czasami, ku uciesze gości, do jedzenia muszą użyć dużych drewnianych łyżek. Przyjęło się także, iż Młodzi zanoszą osobiście porcje tortu rodzicom i dziadkom. Następne kawałki przygotowują i roznoszą już kelnerzy.

A Wy jaki tort wybierzecie?